4 gedachten over “Radiator”

 1. Pakkingen/dichtingen heb ik nog niet vastgesteld met bindmiddel kunststof/hars. Is hiervan een detailfoto beschikbaar?
  Ik stel deze pakkingen vast met bindmiddel papier/karton/vilt. Op ovam-platform kun je in de asbestinventarisdatabank standaard of bindmiddel papier/karton/vilt of bitumen of geen bindmiddel selecteren (of andere en zelf invullen).

  • Dat is een terechte opmerking. Voor het asbestattest hebben we eigenlijk teveel keuze in bindmiddelen, waardoor strikt gezien soms meerdere van toepassing kunnen zijn. OVAM heeft bepaald dat we de pakkingen als papier/karton/vilt gaan ingeven (tenzij rubber). Veel pakkingen gedragen zich namelijk zoals karton wanneer we ze gaan beschadigen (scheuren in laagjes uiteen). Nochtans zijn zeer veel pakkingen wel degelijk gemaakt van kunststof (PTFE, nitrilrubber, …). Het is echter zeer moeilijk om in het veld het onderscheid te maken.

   • Als je dit invult op de site van OVAM dan geeft hij automatisch in het attest ‘verwijderen’ op terwijl dit eigenlijk een zeer veilige toepassing is die niet kan vrijkomen tijdens gebruik !

    • U heeft het dan over pakkingen bij kolomradiatoren? Die mag je 1) niet in een bronfiche ingeven, want het asbestverdachte materiaal is niet waarneembaar (enkel een advies over mogelijk) en 2) voor andere pakkingen: als het een eenvoudig bereikbare toepassing betreft dan is dit type materiaal inderdaad altijd niet-asbestveilig, ook als de risicobeoordeling aangeeft dat het risico laag is.

Plaats een reactie