4 gedachten over “Vloertegels / vinyltegels”

 1. Bij IOK lees ik dat de de asbestvezels zich bevinden in de onderlaag van de tegels in de vorm van asbestpapier die vaak verlijmd zijn met asbestlijm. En dat zowel de asbesthoudende lijm als het asbestpapier niet hechtgebonden zijn.
  kan ik er dan van uit gaan dat de bovenlaag hechtgebonden is en de onderlaag van de tegel niet hechtgebonden is?
  Of heeft het verschil van interpretatie hechtgebonden / niet hechtgebonden eerder te maken met het hoge risico’s bij het verwijderen van de tegels?

  • Dat klopt niet helemaal. De zwarte lijm is hechtgebonden (bindmiddel lijm is altijd hechtgebonden), maar dat wil niet zeggen dat ze gemakkelijk te verwijderen is, dat moet wel in hermetische zone gebeuren.
   Verder is het belangrijk een onderscheid te maken tussen vinyl tegels en vloerzeil.
   1) Bij vinyl tegels zit het asbest IN de vinyl en is dit een hechtgebonden materiaal (bindmiddel: kunststof), er is geen laag asbestpapier aanwezig.
   2) Bij vloerzeil zit het asbest enkel in een gekartonneerde onderlaag, ook asbestpapier genoemd, de toplaag bevat geen asbest, maar de lagen kunnen niet van elkaar gescheiden worden. Het bindmiddel is hier papier/karton en dus is dit materiaal niet-hechtgebonden.

Plaats een reactie