6 gedachten over “Pical-plaat / Promatect-plaat (calciumsilicaat)”

    • Pical-platen worden idd niet meer gebruikt. Promatect is in feite een merknaam die gebruikt wordt om calciumsilicaat-platen te benoemen. Net als Gyproc gezegd wordt tegen een gipskartonplaat. Pical-platen zijn gelijkaardig aan “Promatect”-platen, maar veel dunner en met een honingraatpatroon. Promatect-platen van vroeger zijn ook asbesthoudend!

    • Een Pical-plaat heeft altijd een honingraatpatroon; een Promatect-plaat heeft soms een structuur, maar niet altijd.
      Beiden zijn calciumcilicaatplaten. Ze hebben nooit vanuit de fabriek een afwerking met karton, wat bij gipskartonplaten uiteraard wel altijd het geval is. Verder hebben deze platen rechte randen, zonder dunner deel of afronding die typisch is bij gipskarton (om de naden onzichtbaar te kunnen plamuren). In de meeste gevallen is het gemakkelijk om ze visueel uit elkaar te houden. Indien niet dan kan met een minimale beschadiging van het materiaal worden nagegaan of er een kartonlaag aanwezig is.

Plaats een reactie